Supermarkt in het vizier: nieuwe Deen in Zwaag (Bangert/Oosterpolder)

Supermarkt in het vizier: nieuwe Deen in Zwaag (Bangert/Oosterpolder)

Deen opende recent in Zwaag een nieuwe supermarkt in de nieuwbouwwijk Bangert/Oosterpolder. Het gaat hier om de grootste supermarkt van deze regioformule in hun ‘thuishaven’ Hoorn. De nieuwe vestiging van Deen telt circa 1.600 m² winkelvloeroppervlak. De supermarkt wordt geflankeerd door een bakker, viswinkel, Kruidvat en The Readshop. Verder is er een Chinees restaurant en grenst de supermarkt aan multifunctioneel centrum De Kreek. Rondom het winkelcentrum wordt nog volop gebouwd, kortom een wijk in ontwikkeling.

De supermarkt onderscheidt zich behalve met een moderne schaalgrootte verder door een goede zichtbaarheid vanaf de doorgaande weg en ruim voldoende parkeergelegenheid. Wel is de afstand tussen de entree van de supermarkt en beide parkeerterreinen vrij groot. Bij regen en vooral wind is er op het stedenbouwkundig concept het één en ander aan te merken. De supermarkt zelf oogt zeer verzorgd en Deen opereert hier volgens het meest actuele formuleconcept, inclusief pindakaasmaker. Qua maatvoering is de supermarkt prima uitgebalanceerd; brede gangpaden en precies voldoende ruimte in de winkel zonder dat dit ertoe leidt dat de supermarkt te groot lijkt. Verder hanteert Deen ook hier de frisse kleurstellingen, wat zorgt voor een aantrekkelijk winkelbeeld. De supermarkt is uitgerust met een aantal zelfscan-kassa’s. De bloemenafdeling is voor Deen-begrippen nog wat bescheiden, wat mogelijk te maken heeft met de dominante doelgroep in dit marktgebied: veel jonge gezinnen die overdag niet thuis zijn. Tenslotte valt op dat het assortiment deels lijkt te zijn afgestemd op het aanvullend winkelaanbod om de onderlinge mate van complementariteit zoveel mogelijk te stimuleren. Deen Vastgoed is eigenaar van dit winkelcentrum en heeft immers baat bij een goed functionerend flankerend winkelaanbod.

Kortom, met deze nieuwe supermarkt heeft Deen de marktpositie in Zwaag en omgeving verder verstevigd. Trouwens, in welke richting de supermarktbestedingen ook rollen, in dit marktgebied is de kans groot dat deze terecht komen bij een supermarkt van Deen. Landelijk heeft Deen nu ruim 89.000 m2 winkelvloeroppervlak, verdeeld over 84 winkels. De gemiddelde vestiging van Deen meet 1.080 m2 winkelvloeroppervlak en heeft 6 tot 7 kassa’s.

Door Jeroen van der Weerd, directeur van Bureau van der Weerd. Dit bureau is gespecialiseerd in ruimtelijk marktonderzoek voor supermarkten en verricht door het hele land voor diverse formules, gemeenten en marktpartijen ruimtelijk marktonderzoek voor supermarktlocaties, met name vestigingsplaatsonderzoek (omzetramingen), distributie-planologisch onderzoek en klant-herkomstanalyses.