Wat is de juiste supermarktcombinatie?

Wat is de juiste supermarktcombinatie?

Die vraag was ruim tien jaar geleden de kop van een artikel dat ik als coauteur met Bas Buvelôt (destijds Cório, nu CBRE Global Investors) schreef voor Vastgoedmarkt. Toen was ik projectleider bij Strabo en daar ontstond mijn interesse voor supermarktlocaties. Nu, anno 2018 en als eigenaar van Bureau van der Weerd, bezoek ik wekelijks diverse supermarktlocaties voor marktanalyses die ik verricht voor formules, gemeenten en vastgoedpartijen en nog altijd is de vraag actueel: wat is de juiste supermarktlocatie? In elk rapport dat ik schrijf, is een hoofdstuk opgenomen dat analyseert in welke mate het supermarktaanbod in een marktaanbod aansluit op het lokale draagvlakprofiel en in welke mate sprake is van complementariteit tussen de supermarkten. Vanuit deze invalshoek kun je gemotiveerd adviseren wat in welk marktgebied of in welk winkelcentrum een geschikte supermarktinvulling is.

Recent bezocht ik een wijkwinkelcentrum in Roosendaal met een Plus en een Albert Heijn. Deze combinatie draagt niet bij aan een dominante positie van dit winkelcentrum en het verbaasde mij dus niet dat dit winkelcentrum aan de vooravond staat van een herontwikkeling. Vandaag bezocht ik een sterke supermarktlocatie in Almelo met een Jumbo en een Aldi direct naast elkaar. Twee formules die elkaar qua segmentering en formuleconcept prima aanvullen. Dit in combinatie met o.a. een centrale ligging in het marktgebied en goed parkeren maakt deze locatie tot dominante supermarktlocatie in dit marktgebied.

Opnieuw bijzonder getriggerd door supermarktcombinaties en het belang daarvan voor winkelcentra, gaat Bureau van der Weerd de komende maanden een analyse doen naar wat nu precies het additionele omzeteffect is voor supermarkten die elkaars exploitatie verbeteren dankzij complementaire formuleconcepten en een hoge locatiekwaliteit. De resultaten daarvan leest u binnenkort op deze website of wellicht -net als ruim tien jaar geleden- opnieuw in de Vastgoedmarkt of Shopping Centre News.

Klik hier voor het artikel over supermarktcombinaties in Shopping Centre News (2007)